ZÜRAFA, (Lat. Giraffa camelopardalis). Çiftparmaklılar takımının Zürafagiller familyasından bir memeli hayvandır. Afrika’nın açık bölgelerinde yaşar. Uzunluğu 210-220 cm, omuz yüksekliği 280-300 cm, kuyruğu 80 cm (püskülle birlikte 100 cm), başına kadar olan tüm yüksekliği 5-6 m’dir. Erkeklerin ağırlığı 1.350 kg, dişilerin 900 kg kadardır. Zürafalar dört ayaklı hayvanların en uzunudur. Belirgin özelliği çok uzun olan boynudur. Ön bacakları arka bacaklarından daha uzundur. Deriyle örtülü olan 2.3 ya da 5 alın çıkıntısı 12-14 cm uzunluğundadır. Postu sarımsı beyazımsı, alt renk üzerinde düzenli kızıl-kahverengi lekelerle donatılmıştır. Kısa boyun yelesi kahverengi, uzun püsküllü kuyruğu siyah, kulaklarının içi beyaz renklidir. Kısa vücutlu, uzun bacaklı ve uzun boyunlu olup, göğsü geniş, cıdağı sağrısından uzundur. Ağzı ince uzundur. Gözleri canlı ve büyük, kulakları iri ve hareketli olup, ayakları incedir.

Zürafalar en fazla 30 hayvandan oluşan, sürüler halinde çok dişili bir yaşam sürerler. Yaşam alanlarını zürafa ve antilopların bulunduğu yerlere yakın seçerler. Ortalama ömürleri 25 yıl kadardır. Çiftleşme döneminde dişi için kavgalar yapılmasına karşın, ölümle sonuçlanmaz. Dişinin 14-15 ay arasında süren bir gebelik dönemi vardır. Yeni doğan yavru 150 cm yüksekliğindedir ve doğumdan 10 saat sonra koşmaya başlar.

Zürafalar kuyruklarıyla tehlike işareti verirler ve birbirleriyle anlaşırlar. Geviş getiren otobur hayvandır. Besinlerini genel olarak ağaçlardan sağlar. Yerden bir şey almak istediğinde ön bacaklarını iki yana açar.