YIRTICI KUŞLAR

Kartal ve diğer avcı kuşlar, diğer hayvanları avlayarak hayatta kalırlar. Havadan avlarının üstüne saldırır ve pençeleriyle onları yakalarlar.

Yırtıcı kuşlar avlanmak için doğmuştur. Keskin gözleri ile avlarını çok uzaktayken görürler, keskin ve kavisli pençeleriyle avlarını yakalar ve güçlü-kanca gagalarıyla eti parçalarlar. Çoğunun, uçma tüyleri havada süzülürken yayılan, büyük ve geniş kanatlan vardır. Kartalların yanı sıra, diğer avcı kuşlar; doğanlar, şahinler, atmacalar, çaylaklar, balıkkartalı ve akbabalardır. Baykuşlar da sıkça avcı kuşlara dahil edilirler, ancak; başka bir kuş grubuna aittirler.

AVLANMA YETENEKLERİ

Avcı kuşların çoğu havada süzülür ve hızla, yerdeki avlarının üstüne çullanırlar. Bazıları, örneğin; alaca doğan havadaki kuşlara da saldırır. Kerkenez alışılmışın dışındadır, çünkü; çullanmadan önce, yerin birkaç metre üzerinde dolanır. . Akbabalar, genellikle; leşleri yer.

FARKLI TATLAR

Dünyanın çeşitli yerlerine yayılmış ve çoğu tehlike altında bulunan, 50’nin üzerinde kartal türü vardır. Çoğu vahşidir ve yer değiştirerek insanların kendilerini rahatsız etmeyecekleri yerlere giderler. Kartallar çok değişik hayvanları yerler. Altın kartal yabani tavşanlara, küçük kemirgenlere ve diğer kuşlara saldırırken; bateleur kartalı yılanlarla beslenir. Bazıları balıkları tuzağa düşürmede ustadır ve harpy kartalı maymun yakalar.

kartalAKŞAM YEMEĞİNDE BALIK

Amerika’nın ulusal kuşu olan dazlak kartal, dünyanın en fazla tehlike altındaki avcı kuşudur. Kuşlarla ve küçük hayvanlarla beslenir. Fakat; balıkları da çok sever. Balıkları su yüzeyindeyken kepçeler ve keskin pençeleriyle kavrayarak havaya kaldırır.

TEKRAR KULLANILAN YUVALAR

Çoğu kartal defalarca aynı yuvayı kullanır ve çiftleşme zamanı, yuvaya daha fazla malzeme eklerler. Yuvaları kocamandır; bir dazlak kartalın yuvası bir taraftan diğer tarafa uzunluğu 3 metre ve ağırlığı bir tonun üzerindedir. Kartalların büyük bir bölümü sadece, iki yumurta yapar. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, iki ay boyunca yuvadan ayrılmazlar.

►Andean akbabası en büyük avcı kuştur. Ağırlığı 12 kiloya çıkabilir.

►Alaca doğan dalışa geçtiğinde hızı saatte 250 km yi aşabilir.

►Kuzey atmacası avına, havada iken ve genellikle; aşağıdan saldırır.

►Akbabalar hayvan leşleriyle beslenirler.

►Altın kartalı, Kuzey yarıküre’de en yaygın olan kartal türüdür.