Üç tarafı denizlerle çevrili olması nedeniyle balıkçılık sektöründe önemli bir ülke olmaya çalışan Türkiye çeşitli balık türlerinin yetiştiği ve avlandığı bir coğrafyadır. Balıkçılığın düzenli ve kurallara uygun bir şekilde yapılması amacıyla çeşitli yasalar ve av dönemleri yürürlüktedir.

Balıkçılık denizler baÅŸta olmak üzere göletlerde, göllerde ve yapay havuzlarda uygulanır. Bununla birlikte baraj kenarlarında kurulan balık yetiÅŸtirme alanlarında da balıkçılık faaliyetleri gerçekleÅŸir. Türkiye’de bu alanda uzmanların yetiÅŸmesi için birçok üniversitede Su Ürünleri fakülteleri kurulmuÅŸtur.

Türkiye’de balıkçılığın yoÄŸun olarak yapıldığı bölgeler ise ÅŸunlardır:

Karadeniz Bölgesi

Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesi balıkçılığın en fazla yapıldığı bölgelerin başında gelir. Bu bölgede yaÅŸayan insanların önemli bir kısmı geçimini balıkçılıktan saÄŸlar. Bir iç deniz olması nedeniyle bu denizde farklı balık türleri yaÅŸar. Hamsi baÅŸta olmak üzere çinekop, istavrit, lüfer, isparoz, tekir ve çaça gibi balık türleri bu bölgede avlanır. CoÄŸrafi ÅŸartlardan dolayı tarım alanlarının ve hayvancılığın kısıtlı olması bu bölgede tekne ve aÄŸ balıkçılığını geliÅŸtirmiÅŸtir. Sahil bölümlerinde de olta balıkçılığının yapıldığı bölgede suyun mineral yapısından dolayı derin bölgelerde bazı balıklar yaÅŸayamaz.

Marmara Bölgesi

Marmara Denizi üzerinden yapılan balıkçılık bu bölgede göllerde de yoÄŸun bir ÅŸekilde yapılır. Bölgede nüfusun yoÄŸun olması balıkçılığın aynı zamanda bir iÅŸ imkanı olarak geliÅŸmesine neden olmuÅŸtur. Özellikle İstanbul ve Çanakkale BoÄŸazı balıkların önemli geçiÅŸ alanlarından birisidir. AÄŸ balıkçılığı yöntem olarak bu bölgede daha fazla tercih edilir. Konserve balıkçılığı da bölgede geliÅŸtiÄŸi için özel avlanma yöntemleri de kullanılır. Çanakkale, İstanbul ve Kocaeli’de beslenmede balığın kullanıldığı fabrikalar bulunur.

Ege Bölgesi

Tarımla birlikte yoÄŸun olarak tercih edilen balıkçılık, Ege Bölgesi’nde özellikle turizm açısından oldukça önemlidir. Bölgede birçok ote ve turizm iÅŸletmesinin olması balıkçılığı bir iÅŸ alanı haline getirmiÅŸtir. Özellikle kıyı bölgesinde tekne balıkçılığı yaygındır.

Akdeniz Bölgesi

Tıpkı Ege Bölgesi gibi turizm açısından önemli bir yer alan Akdeniz Bölgesi, balıkçılığın ticari ve hobi olarak yapıldığı bir bölgedir. Bölgede birçok göl ve göletin olması balıkçılığın gelişimine katkı sağlar.