filler

Karada yaşayan en büyük hayvanlardan biri olan Afrika filinin erkeği 4 metre ve 7 tonu geçen ağırlığa ulaşabilir. Kayıtlara geçen en büyük fil 10 bin 886 kilogram ağırlığında ve 3,96 metre yüksekliğindedir. 70 yıl kadar yaşarlar; dokunma, görme ve işitme yolu ile iletişim sağlarlar. Uzun mesafelerde, filler insanın duyamayacağı düşük frekanslı sesler ve sismik iletişim yolu ile haberleşir. Bir fil başka bir filin çıkardığı sesi 8 kilometre uzaktan duyabilir. Büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar.

Otçul canlılardan olan filler; savan, orman, çöl ve bataklık gibi doğal alanlarında yaşasalar da genellikle su kenarlarında kalmayı tercih eder.

  • Dünyanın en büyük hayvan türleri arasında yer alan filler, arılardan ve ani hareketlerden korkarlar.
  • 16 yaşında yetişkinliğe erişen filler, ömürleri boyunca nadiren 4 yavrudan fazlasına sahip olabilirler.
  • Dişiler sürüler halinde dolaşırken, erkek filler yalnızlardır ve sürekli sürü değiştirerek yaşarlar.
  • İnsanlar dışında çeneleri olan tek memeliler fillerdir.
  • Zekilerdir ve hafızaları çok kuvvetlidir. Hafızları ile kuraklık zamanında su kaynaklarının yerini hatırlayabilirler.
  • Zıplayamayan tek memeli olan fillerde; üzüntü, keyif alma, kızgınlık gibi duygulara da rastlanır.
  • Sürüden bir arkadaşları öldüğünde uzunca bir süre yas tuttukları gözlemlenmiştir.
  • 2012’de ölen fillere fısıldayan adan Lawrence Anthony’nin ardından, fil sürüleri cenazesi için evine kadar yürümüş.
  • Bir fil hortumunda, yaklaşık olarak 50 bin adet kas bulunur.
  • Hamilelik süreleri yaklaşık 2 yıl sürer ve yeni doğan yavru filler ortalama 100 kilo civarında olur.
  • Ayakta uyurlar ancak yakalanan veya sirkte çalıştırılan filler bir süre sonra bizler gibi yatarak uyumayı öğrenirler.
  • Koşmaya başladıklarında atlar kadar hızlanabilirler ve oldukça iyi birer tırmanıcılardır.
  • 5 kiloluk beyinleri ile dünyanın en büyük beyinli canlısı unvanına sahiplerdir.
  • Aile bağları çok kuvvetlidir ve ailenin reisi dişidir.
  • Derilerinde güneş yanıkları oluşabileceğinden gerektiğinde derilerini kumla kaplayarak güneşten korunurlar.
  • Ayak tabanlarıyla çok düşük frekanstaki sesleri duyabilirler.
  • Sosyal canlılardır, aralarında selamlaşırlar ve hortumlarıyla birbirlerine sarılabilirler.
  • Ortalama olarak bir fil günde 2-3 saat arası uyur. 240 kilometre mesafeden yağmuru hissedebilirler.
  • Yetişkin bir filin günlük ihtiyacı 300 kilo, su ihtiyacı ise 160 litredir. Dişlerinin ağırlığı 200 kilogramı aşabilir.
  • İnsanların cinsiyetlerini, yaşlarını ve konuştukları dilleri ayırt edebilirler.
  • Suyun kokusunu yaklaşık 20 kilometreden alabilirler. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilirler.
  • Köpekler gibi içgüdüsel olarak işaretleri anlayabilen canlılardır.
  • Dünyanın en pahalı kahvelerinden biri Tayland fillerinin dışkılarında bulunan kahve çekirdeklerinden yapılır.

Oakland Hayvanat Bahçesi’ndeki Dona adlı fil üzerinde yapılan testler sayesinde fillerin, ayaklarıyla söz konusu titreşimleri algıladıkları anlaşılmıştır. Güney Asya tsunami afetinde, dalgalar kıyıya ulaşmadan önce bazı fillerin bölgeden uzaklaştığı bilinmektedir.